Dijital Pazarlama
Trend

5 Adımda Website Ziyaretçilerinizin Portföyünü Oluşturun

“Bir website ziyaretlerini anlamlı kılan, ziyaretçilerimizin oluşturduğu yollar ve davranışlardır.”

Merhaba, bu yazımda web sitenizi ziyaret etmiş ziyaretçilerinizin portföylerini anlamaya ve bu portföyler üzerine websitenizi özelleştirme hakkında bir kılavuz sunacağım sizlere.

1- Website Entegrasyonları

Websitenizin optimizasyonları bütünsel olarak tamamlamak sizin için büyük bir avantaj yaratacaktır. Bu optimizasyonlara bakacak olurasak;

  • Google Analytics
  • Google Ads
  • Google Optimize
  • Google Search Console

Bahsettiğim bu google toolarını kesinlikle web sitenizde kullanmanız gerekiyor. Bunların nerede ve neden kullanmamız gerektiğini Google için ne kadar önemli olduğunu aşağılarda ele alacağım.

Gelelim bu entegrasyonların aşamalarına.

2- Websitenize Ziyaretçileri Davet Edin

Bir ziyaretçi portföyü oluşturmak için önce bir ziyaretçiye gerek duyuyoruz. Hiç trafik almayan bir websitesi sadece para kaybına sebep olur. Bu yüzden trafik almayı amaçlamıyorsanız website oluşturmanız da bir hayli saçma olacaktır.

Websitenize trafik almanızın başlangıç için en ideal yolu, Reklam yapmak olacaktır. Bunun için yukarıda bahsettiğim Google Ads aracını kullanacağız. Bunun için doğru günlük bütçe ve reklam optimizasyonlarını sağlamanız oldukça önemlidir. Çok düşük fiyatlar harcayarak çok büyük kitlelere ulaşabilirsiniz.

Bu bahsettiğimiz kitlelerin sizin için Potansiyel Müşteri niteliği sağlayan kitleler olduğunu söylemek isterim. Bu konu hakkında ilerleyen zamanlar nasıl reklam optimizasyonlarını daha iyi hale getirebileceğiniz yöntemleri anlatacağım.

3- Websitenizi Ziyaret Eden Ziyaretçilerinizin Bir Eylem Oluşturmasını Sağlayın

Evet, websitemize ziyaretçi gelemeye başladığına göre artık onların dijital kimliklerine ulaşmak ve sınıflandırma zamanımız geldi. Bunun için kullanabileceğimi çok basit ve etkili yöntemlerimiz var. Tabi bunun için onların ilgisini çekecek veya işine yarayacak içerikler sunmamız gerekiyor.

Ben bu içerikleri sektörünüze veya website içeriğinize göre şekillendirdiğinizi varsayarak devam ediyorum. Daha iyi anlaşılmak için örnekler üzerine anlatacağım;

İletişimde Kalın

Örnek 1: Bir bilişim danışmanlık sitesi sahibisiniz ve websitenize giren kullanıcıların sizinle ücretsiz bir şekilde iletişime geçmesine olanak sağlamak istiyorsunuz. Bu websitenizi ziyaret eden kullanıcılar için bir ayrıcalık.

Bu durum için yapmanız gerek bir İletişim Formu oluşturmakla başlayabilirsiniz.

Contact Form, Drag and Drop Form Builder for WordPress – Everest ...

Websitenize gelen ziyaretçiler için farklı alternatifler oluşturma konusunda İletişim Formu, E-posta bültenine kayıt, push notification, blog veya sayfa yorumları, soru/cevap sayfaları oluşturmak bu eylemlere örnek olabilir. Bu hem sitenizin bir etkileşim oluşturmasına hem de ziyaretçileriniz için bir ayrıcalık yaratmasına olanak sağlayacaktır.

İletişim formunu dolduruş website ziyaretçilerinize bir bildiri veya bu eylemin sonucunda bir onay ekranı göstermeniz çok yaralı olacaktır. “Bizimle iletişime geçtiğiniz için teşekkür ederiz, size en kısa süre içerisinde geri dönüş yapacağız” veya “2 gün içinde size geri dönüş yapacağız, yoğunluktan dolayı bu süre artabilir anlayışınız için teşekkür ederiz.” gibi mesajlar size artı puanlar kazandıracaktır.

Unutmayın, iletişime karşılık vermediğinizde büyük bir hataya adım attığınızı belirtmek isterim. Eğer iletişime karşılık veremeyecekseniz bu formu sakın websitenize koymayın!

Site içi Aramalar

Websitemiz bir blog sayfası veya haber sayfası isekesinlikle site içi arama yapılandırmasını yapmamız gerekli. “Bence kurumsal web siteler için de gayet gerekli olan bir yapılandırma olduğunu düşünmekteyim.”

Site içi aramalardan elde ettiğiniz verileri analiz ederek website ziyaretçilerinizin sitenizde neleri aradığını anlamanızı ve Websitemiz bu doğrultuda güncellemenizi önermekteyim. Bu size oldukça yüksek geri dönüşler kazandıracaktır.

Site içi arama verilerinizi Google Analytics üzerinden edineceğiz.

Kullanıcı Davranışları

Kullanıcı Davranışları bir websitesi içerisindeki en doğrusal verilerin başında geldiğini söyleyebilirim. Web sitenizi ziyaret eden ziyaretçilerinizin açılış sayfaları, hemen çıkma oranları ve çıkış sayfaları websitenizde hangi sayfanızın daha nitelikli olduğunu hangi sayfanızın aracı sayfa mantığında ilerlediğini anlamanıza yardımcı olacaktır. Bir dönüşüm yolu oluşturarak bu yolu takip eden ziyaretçilerinizin takibini sağlayarak onları bir hedef kitleye dahil edebilir veya harici bir hedef kitle oluşturmanıza yardımcı olabilir.

4-İçeriklerinizi Zamana Göre Optimize Edin

Hiç bir içerik ömürlük değildir. Teknoloji bu kadar hızlı gelişirken nasıl olurda içeriklerimiz aynı kalabilir. Google’ın yeni güncellemesi BERT ile güncel ve nitelikli içeriklere öncelik vermeyi amaçlayan Google algoritması bu ipucunu hepimize veriyor olmalı.

Size tavsiyem bloglarınızı ve açılış sayfalarınızı maksimum 6 ayda bir kere güncelleyiniz tabi bu güncellemeyi gerçekleştirirken çok dikkatli olmalısınız! Neden diye sorduğunuzu duyar gibiyim.

Cevap: Arama alışkanlıklarımız we are social verilerine göre her 3 ayda bir mutasyona uğramaktadır. Bu mutasyonlar göre içeriklerimiz güncellenmesi çok önemli olacaktır. Trendde olan heceler ve kelime obeklerine göre şekillendirmeli.

5- Websitemiz Sahipsiz Bırakmayın

Evet we bu sitemiz bizim ziyaretçilerinizin analizini yaptığımız bir araç niteliği taşımaktadır. Bu yüzden daha verimli portföy elde etmek için düzenli olarak sitemize gelen trafiği analiz etmek zorundayız. Google Analytics bu anlattığım adımların hepsine yetecek bir araç ve en güzel cümlesi ise tamamen ücretsiz bir araçtır.

Not: Websitemiz dünyada oluşan önemli gelişmelerde kesinlikle güncelleyiniz. Sebebi ise Google bir domina taşları etkisi yaratıp kendi algoritmasını gündeme göre güncellemektedir. Google güncelleme gereksinimi buluyorsa bu önemli bir fark yaratacaktır. Google ile ortak hareket etmeye daima özen gösteriniz. Yazımı okuduğunuz için teşekkür ederim. Aklınıza takılan her soru için lütfen benimle iletişime geçmekten çekinmeyiniz. Sağlıkla kalın!

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu