Dijital Strateji
Trend

Renklerin Boyutu: Yoğun ve Seyrek Renkler

Her zaman renklerle ilgili bloglarda Güney Amerika’daki parlak renkli kurbağa örneği ile karşılaşıyorum. Bu yazıma başlamadan öncede bu konu hakkında bilmeyenler için tekrar yazmak istiyorum.

“Güney Amerika’daki yağmur ormanlarında çeşitli parlak renkli kurbağa türleri yaşamaktadır. Bu kurbağalar genellikle zehirlidir ve parlak renkleri sayesinde avcılara bu kurbağaları yememeleri için bir uyarı görevi görür, aksi takdirde avcılar için bu durum hiç iyi sonuçlanmayabilir. Bu durumda, rengin ilettiği bilgi hem kurbağanın hem de potansiyel yırtıcı hayvanın hayatta kalması için çok önemlidir. Renkler her yerdedir. Göreceğiniz her nesnenin rengi vardır ve bu nedenle, sahip olduğumuz en önemli görsel ipuçlarından biridir renkler. Renk, etrafımızdaki dünya hakkında birçok önemli bilgi taşır ve bu bilgilerin bir kısmının, eylem ve ürünlere yönelik çağrı tasarımınız üzerinde ilginç etkileri vardır.

Rengin 3 Değeri

Zehirli kurbağa yemememiz konusunda bizi uyarmanın yanı sıra, renk bize pazarlama ile ilgili bilgiler de dahil olmak üzere birçok etkili strateji bilgisi verir. Renkler genellikle üç değerde tanımlanır. 

Nesnenin Gerçek Rengi : Örneğin mavi, kırmızı veya sarı açıklayıcı renk tonlarıdır.

Rengin Koyuluğu : Rengin ne kadar açık veya koyu göründüğünü açıklayan değer aralığıdır veya parlaklığıdır.

Rengin Yoğunluğu : Rengin renk bakımından yoğunluğunu yani doygunluğunu ifade etmektedir.

Bahsedeceğim konu da Rengin Yoğunluğu yani doygunluğu konusunda olacaktır.

Bir rengin doygunluk değeri diğer değerlere göre daha farklı algılara sebep olan ilginç bir etkisi olduğuna dair bir araştırma yapılmıştır. Bu araştırmada beynimizin renk doygunluğunun yoğun olan nesnelerin büyüklük olarak daha büyük görmesine sebep olduğu yönündedir. Bu durum toplamda 6 deney gerçekleştiren Hagtvedt & Brasel tarafından keşfedildi. Deney hakkında daha fazla bilgi için; https://academic.oup.com/jcr/article-abstract/44/2/396/2939542

Bu deneyden en ilginç olanı ise; aynı boyuta sahip sadece renk yoğunlukları bakımından farklı iki bardağın boyutları ile ilgiliydi. Deneklere hangi bardağın daha büyük olduğunu sordular.

Deneklerin %65’inden fazlası daha yoğun renkli bardağın daha büyük olarak değerlendirdi.

Son olarak deneklere bu bardaklardan hangisinin daha fazla jelibon alacağını sorduklarında deneklerin çok büyük bir kısmının doygun renkli bardağı tercih ettiğini gözlemlemişlerdi.

Bu bulgular zaten oldukça ilginç, ama burada bitmiyor. Araştırmacılar test deneklerine bir alışveriş görevi verdikleri bir deney daha yaptılar. 

Deneklere, ya bir baş bölmesine kolayca sığabilecek küçük bir bavul ya da çok sayıda eşya içerebilecek büyük bir bavul arama görevi verdiler. Deneklerin, buldukları şey, küçük bir bavul bulma görevi verildiğinde, tüketicilerin düşük doygun renge sahip valizleri ve deneklere ikinci görevi verdiklerinde tersini tercih etmeleriydi. Bu aynı zamanda daha yüksek ödeme istekliliği (WTP) ve görev için en uygun görünen çanta için daha olumlu değerlendirmelerle birleştirilmiştir.

Pratik Sonuçlar

Bu bulguların, öncelikle web sitesi tasarımları ve çevrimiçi dönüşüm için çeşitli ilginç etkileri vardır. İlk ima, sitenizin ilgili bölümlerinin rengiyle ilgilidir. Her web sitesinde dikkatini çekmek istediğiniz belirli bölümleri vardır, örneğin bir web mağazasındaki satın alma butonları gibi. Bu butonlar “Harekete Geçirici Mesaj”ın renk doygunluğunu artırarak, ziyaretçilerin onlar için göstereceği ilgi miktarını artırabilirsiniz. Bu nedenle, sitenizin belirli bir bölümüne daha fazla dikkat çekmek istiyorsanız, bu bölüme daha doygun bir renk vermeyi düşünün.

Ayrıca, ürünlerinizin rengini değiştirebilirsiniz. Büyük görünmesi gereken bir ürün satıyorsanız, ürünün daha büyük görünmesini sağlamak için yüksek oranda doygun bir renk seçmek isteyebilirsiniz.

Renk Araştırmalarının Güvenilirliği

Ne kadar ilginç olsa da bu sonuçlar değişiklik gösterebilir, renk araştırması ile hangi renk tonunun veya renk değerinin kullanıldığını tam olarak belirlemek her zaman zordur, bu da bu araştırmanın güvenilirliğini etkileyebilir. Ayrıca, renk kağıtta ve ekranda farklı görünebilir. Ekranların özelliklerine göre değişiklik gösterebilir. Bir renk farklı ekranlarda biraz farklı görüntülenebilir. Bu, renklerle çalışırken daima akılda tutulması gereken bir etkendir. Bu makalede, araştırmacılar bulgularını altı deneyde tekrarladılar, böylece bu endişeleri bir şekilde hafifletti. Sonunda, bu endişeleri unutmak ve bu bulguların sizin için işe yarayıp yaramadığını görmek için bir veya birden fazla A/B testi yapmak muhtemelen en iyisidir.

Yakın zamanda A/B testi hakkında bir yazımı da sizlerle paylaşarak en doğru şekilde nasıl A/B testi yapılır anlatacağım.

Özet

  • Web sitenizdeki eylemlere ve dikkat çekmek istediğiniz ilgili bölümlere daha fazla dikkat çekmek için son derece doygun bir renk verin.
  • Nesnelere ve ürünlere daha büyük görünmelerini istiyorsanız daha doygun bir renk, daha küçük görünmelerini istiyorsanız daha seyrek bir renk verin.
  • Müşterileriniz büyük bir ürün arıyorsa, ürünlerinize daha doygun renkler vermek ödeme isteğini artırabilir ve daha olumlu değerlendirmelere yol açabilir. Tersine, müşterileriniz küçük eşyalar arıyorsa, aynı faydaları elde etmek için ürünlere daha seyrek renkler verin.
Daha Fazla Göster

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu